Bygg

Vi svenskar gillar vårt garage. Faktiskt så mycket att det sällan förblir bara ett garage. Vi börjar med att förvara bil och vinterdäck i garaget. Sedan rullar det på och några år senare står vi där med garaget fullt av trädgårdsredskap, utemöbler, grill, gräsklippare, cyklar, skidor, skridskor, pulkor med mera. Ofta har det gått så långt att bilen inte längre får plats i garaget.

 

1. Att tänka över användning och framförallt försöka se några år in i framtiden är a och o när du ska bygga garage. Hur du vill använda ditt garage kommer att sätta förutsättningarna för placering, storlek, isolering och byggmetod. Ett vanligt misstag är att underskatta sina framtida förvaringsbehov. Det kan vara smart att besöka familj och vänner för att se hur de använder sina garage och fråga om det är något de skulle önska var annorlunda med deras garage. Önskar de att deras garagebyggnad hade flera garageportar? Eller att garaget skulle ligga intill köket? Eller att de skulle ha valt platta på mark som grund? All information du kan få tag i kan hjälpa dig att få ut det mesta ut av ditt garage.  

Garage og hus snitt2. När det gäller placering har man ofta inte så många alternativ att välja mellan. Dock är det viktigt att tänka på att det ska se fint ut och passa tillsammans med huset, annars kan ett garage faktiskt sänka värdet på ditt hus. Ett garage kan vara en fristående byggnad eller en tillbyggnad till bostaden, ibland med en dörr mellan garage och bostad. Tänk på att grannen måste godkänna bygget om garaget står mindre än 4,5 meter från tomtgränsen. Det kan också vara smart att rita in en garageuppfart med plats för besökare. Ibland passar det bäst att bygga garage i souterräng och då är det extra viktigt att välja rätt byggmaterial och metod. Speciellt viktigt är att inte slarva med dräneringen.  

13057 Jackon Outside Front View 2

3. Storleken på ditt garage beror på om du vill ha plats för en eller flera bilar samt hur stor plats till förvaring du tror att du kommer behöva i framtiden. Kom ihåg, det är smart att lägga på några extra kvadratmeter. Räcker det med 25m2 håller du dig inom gränsen för attefallshus som komplementbyggnad, och kan bygga utan bygglov. Men samma regler gäller för attefallsgarage som andra attefallsbyggnader, man måste göra en bygganmälan som blir godkänd innan bygget kan starta. För garage över 25m2 gäller bygglov som vanligt.

Garasjeelement full garasje utsiden justert24. Kall- eller varmgarage? Ett kallgarage är billigare att bygga men det begränsar också garagets användningsområde rejält. Planerar du att använda garaget för att förvara målarfärg, trädgårdsmöbler, elektriska verktyg eller annat som lätt kan ta skada av fukt och kyla är ett varmgarage att föredra. Dessutom höjer du värdet på ditt hus om du väljer ett varmgarage. Ett varmgarage som inte isoleras på rätt sätt blir dyrare i drift så var noga med isoleringen om du vill ha låga uppvärmningskostnader. Det är också viktigt med god ventilation för att föra bort all fukt som bilen tar med sig in i garaget. Att slippa ha bilen på tomgång medans man skrapar is av framrutan en kall vintermorgon är också en stor anledning till att fler och fler väljer varmgarage, både för sin egen del och för miljöns skull. Bygger du ett varmgarage ökar användningsområdena och garageinredning blir också viktigare. Ett garage måste inte vara grått, det kan med fördel inredas med upplyftande färger och smarta förvaringslösningar.

5. Oavsett hur du ska använda garaget, var det ska stå, hur stort det ska vara och om det ska vara kall- eller varmgarage så är byggmaterial och byggmetod viktigt.

  • garageelement H400 hela 01En bra grund lägger förutsättningarna för ett lyckat bygge. Siroc® Garageelement är ett genialiskt kantelement för byggnation av platta på mark. Dess utformning resulterar i en platta med förhöjd sockel där syllen placeras torrt och skild från övriga plattan. Siroc® garageelement är ett lämpligt val i lokaler med högre fuktbelastning vid golv, till exempel garage.
  • Isolering i väggar är något av de viktigaste att få rätt när man bygger varmgarage och Jackon har flera Thermomur® serier som kan vara aktuella. Väljer du våra vanligaste garageblock Thermomur® 250x eller Thermomur® 200 bygger du garaget snabbt och effektivt. Enkel montering och låg vikt gör att du undviker tunga lyft och när gjutningen är gjord har du färdigisolerade väggar utan köldbryggor.
  • Bygger du garage i souterräng är det otroligt viktigt med dränering för att få ett torrt och välfungerande garage. Jackon Thermodrän® är en formstabil, uttorkande, dränerande och värmeisolerande dräneringsskiva som kan fås med eller utan fiberduk. Enligt fukthandboken ska det vara 200mm dränerande material mot väggen och med Thermodrän® får man det resultatet med bara en skiva. Slutresultatet blir ett torrt och varmt garage med lägre uppvärmningskostnad.
  • När det gäller garageport finns det en del att välja mellan (takskjutport, vikport, vipport, slagport) men takskjutporten är vinnaren eftersom den inte tar något utrymme och kan beställas som eldriven med eller utan fjärrkontroll.

Så till den viktigaste frågan innan du kan sätta igång ditt projekt, vad kommer mitt garagebygge att kosta? Det är svårt att ge ett generellt pris eftersom det beror på storlek och hur påkostade materialen är men någonstans mellan 3500 kr och 6500 kr per kr/kvm är vanligt. Väljer du att bygga garage själv blir det förstås billigare men det tar en del tid att bygga garage själv steg för steg. Det är smart att anlita proffs som vet vad de gör om man inte själv är händig. Ett tips när du anlitar proffs är att kontrollera exakt vad som ingår i offert; port, dörrar, fönster, isolering, ritningar, anslutning el och vatten, uppvärmning etc.

Vi hoppas att du har haft nytta av våra tips och att du - och din bil - får stor glädje av ditt nya garage.